Spread the love

Tota pretensió de convivència raonable reclama l’eliminació de la violència contra les dones. Un problema social profund, d’ample abast, que ens interpel·la com a ciutadans individuals perquè corca la salut i la llibertat de la nostra societat. Massa sovint amb resultats tràgics, ací les estadístiques de l’INE, l’enllaç a la campanya “Espais segurs i lliures de violència de gènere” de la Conselleria de Sanitat, i també l’estat del Pacte Valencià contra la Violència Masclista, promogut per la Conselleria d’Igualtat. Per això arreu de l’Horta Nord trobem actes de conscienciació, d’educació en el respecte, d’autodefensa femenina, de reivindicació de les llibertats, de reflexió, memòria i debat. Com diu Susi Pérez, Regidora d’Igualtat i Diversitat de l’Ajuntament d’Almàssera, la celebració internacional del 25N “és una de les maneres de fer visible que la violència cap a les dones existeix i no hem d’acostumar-nos a això. Hem de realitzar tot tipus d’accions eficaces per a parar-la”.

A banda d’Almàssera, amb un taller contra l’assetjament al carrer i un programa d’actes reivindicatius, vos fem memòria d’altres iniciatives destacades. En la revista Espai Carraixet hem tractat diverses vegades l’acció feminista en la nostra comarca. Com ara amb la celebració dels 25 anys d’activitat de l’Associació de Dones de Bonrepòs i Mirambell, on hui 23 de novembre a les 17h faran lectura del manifest en l’ajuntament. També pels 25 anys del Col·lectiu de Dones de Montcada. En Montcada ofereixen un taller musical creatiu juvenil. Espai Carraixet també ha parlat del paper (sovint restringit) de les dones en l’editorial “Sense gènere”, de la directora Núria Garcia. Perquè el feminisme és “no només necessari, sinó també imparable, incloent i esperançador, perquè és un reflex de la capacitat transformadora que hi tenim, tot i els segles i segles d’immobilitat que hem suportat al voltant d’aquesta qüestió i a la qual hem contribuït de manera individual i col·lectiva”. També en la col·laboració de la cantat de Candela Roots, Estel Navarro: “El temps de les dones”. Així com en els articles “Música en clau de dona” i el del 8 de març “Els ajuntaments del Carraixet donen la cara per la igualtat”.

Reprenem les activitats en l’Horta Nord amb Massamagrell i el seu programa. Continuem aquest repàs amb Meliana, que inclou un club de lectura i un videofòrum. Al seu torn Godella, entre altres actes de conscienciació, mostra l’exposició “A cada paraula” de l’associació feminista A Cada Lluna. Mentre que Albalat dels Sorells ofereix un vídeo instructiu sobre l’assetjament en el carrer i la necessitat d’eliminar-lo. Alboraia també presenta diverses activitats al llarg de la setmana. En Puçol trobem tallers, teatre-fòrum i l’exposició “Puçol dona la cara pel bon tracte”. La llista no s’acaba ja que tenim a l’abast el díptic de Vinalesa, que recorda que la violència masclista és un problema estructural, una violació dels drets humans, que reclama la implicació de cada persona com a agent actiu contra la violència. A Burjassot impulsen la campanya educativa “Jo decidisc”, a banda que el diumenge 28 celebraran la Volta a Peu contra la violència de gènere, ja en l’11ena edició. En Tavernes Blanques fan teatre i tallers entre altres accions públiques. A Museros també, amb dansa i participació de l’associació de veïns. I a Rafelbunyol han realitzat tallers per al personal d’atenció directa a les víctimes de la violència masclista. Però a més tots els grups polítics de la corporació municipal acordaren anomenar carrers del poble amb dones principals: Manuela Solís Claràs (ginecòloga i investigadora), Concha Piquer López (cantant i pintora), Maria Moliner Ruiz (bibliotecària i lexicògrafa), Margarita Salas Falgueras (científica i bioquímica) i Concepció Aleixandre Ballester (ginecòloga i inventora). “Aquesta iniciativa servirà per a reconstruir la genealogia de dones pioneres en les arts, les lletres i la ciència que no tenen el reconeixement que es mereixen per la seua aportació a la societat”, ha declarat Alicia Piquer, regidora d’Igualtat.

La Mancomunitat del Carraixet, que inclou Alfara del Patriarca, Almàssera, Bonrepòs i Mirambell, Foios i Vinalesa, proposa les accions creatives participatives “El batec de les papallones”. Finalment recordem que el 13 de novembre tingué lloc en La Pobla de Farnals la XIII Trobada d’Associacions de Dones de l’Horta Nord. I de pas, fem memòria de l’assassinat de tres activistes polítiques pel règim del dictador Trujillo que està en l’origen de l’actual data commemorativa del 25 de novembre. Així com la campanya valenciana “No sigues còmplice #AssenyalaelMasclisme. El dijous 25 de novembre en València hi haurà manifestació a les 19h des de la Porta de la Mar. Perquè no podem acostumar-nos al maltractament ni a l’abús i cal acabar amb aquest estat anòmal contra la meitat de la població.