Spread the love

El 4 de setembre de 1924 nasqué en Burjassot Vicent Andrés Estellés, de família de forners. El seu ofici fou el de periodista, però va excel·lir com a poeta i ha esdevingut un referent principal de la cultura valenciana. A banda de la qualitat dels seus versos i la seua enorma obra creativa, el to proper com canta la vida quotidiana l’han fet guanyar-se l’estima i la popularitat de les gents valencianes i de més enllà. Això ha permés el naixement i l’extensió d’iniciatives que fan reviure les seues paraules, com ara les Festes Estellés que durant el present mes celebrarem en molts pobles. En els primers números de la revista Espai Carraixet ja dedicàvem un article a aquest fenòmen popular: “Versos que encenen la taula”. I també està relacionat el reportatge “De pedra, ferro i aire”, sobre poesia i espai urbà a l’Horta Nord. Recordem ara uns versos seus: “Vora el barranc del Carraixet, / dintre el matí d’oratge gris, / afirmem la nostra promesa, / la nostra esperança en el poble”, perquè en les pròximes tornarà a ser el poble qui assumirà el protagonisme d’homenatjar al poeta Estellés, reviure els seus versos i eixamplar la convivència amb l’art, la música i la poesia. N’hi haurà moltes convocatòries però hui parlem de la que l’associació cultural Bassot promou en el seu poble, Burjassot. Enguany presenten un programa reforçat i des de hui mateix, 4 de setembre, proposen publicar versos d’Estellés en les xarxes socials amb l’etiqueta #EstellesiBurjassot.

A més, en col·laboració amb la Coordinadora pel valencià de l’Horta Nord han obert un concurs participatiu sobre el Burjassot d’Estellés. La “Ruta i jo” consisteix a fer-vos una fotografia mentre realitzeu la Ruta Estellés i enviar-la al correu electrònic estellesiburjassot@gmail.com, i entre totes les persones que hi participen faran un sorteig d’un lot de llibres que lliuraran la nit del 18 de setembre durant la seua XII Nit Estellés. Els actes tenen la col·laboració d’Aviva Burjassot, el Col·lectiu Ovidi Montllor de músics valencians (COM), i com hem esmentat adés, de la Coordinadora pel valencià de l’Horta Nord. Però millor concretem el programa de celebració del  dissabte 18 de setembre en Burjassot. Començaran a les 18h en la plaça de l’Ajuntament per tal de realitzar la Ruta Estellés, que comptarà com a guies amb els nets del poeta, Isabel i Vicent Anyó. A les 20h, en l’Auditori de Burjassot, serà el torn del concert col·lectiu en homenatge a Vicent Estellés. Comptarà amb la participació de més d’una dotzena de grups, entre els quals el Cor de L’Eliana, Sis veus, Pau Alabajos, Rafa Xambó, Lluís Vicent, Carles Pastor o Musicants, entre altres. L’acte serà conduït per Amàlia Garrigós i David Vid. En acabant del concert, a les 22h en la cafeteria de la Casa de Cultura, tindrà lloc el Sopar Estellés, amb un preu de 15 euros. La Ruta i el COMconcert són d’accés lliure, però en tots tres casos cal reservar plaça al mateix correu estellesiburjassot@gmail.com.

Celebrem al nostre poeta i celebrem la vida també, cada dia. Ell escrigué els versos “ací em pariren i ací estic”, i cada setembre el veïnat dels pobles valencians tornem a reviure’l al voltant d’una taula, en les nostres veus i amb els nostres artistes. Perquè el mantenim ací entre nosaltres ben viu. Per a alimentar també la memòria de la seua biografia i el seu compromís cívic vos compartim un enllaç ben complet sobre l’efemèride a cura de Nosaltreslaveu. I abans d’acabar la nostra nota volem recordar un de tants exemples de poemes seus convertits en cançó, i per celebrar la vida hem triat la versió que Albert Bertomeu fa del poema “Només un mot t’ho diria tot: Vida”… Ja sabeu, només amb això bastaria.