Spread the love

Agustí Hernàndez amb un dels seus llibres (imatge del web municipal d’Alboraia)

Agustí Hernàndez Dolz (Alboraia, 1977) és periodista de professió i poeta de llarga producció. Però a pesar d’haver demostrat una destacada qualitat en eixos camps, on ha assolit un èxit divulgatiu sobretot és en la tasca de descobrir el paisatge viscut. Porta vint anys caminant el país i acostant-nos els resultats amb belles imatges i anàlisis necessàries. Des de la memòria dels camins rurals fins als debats actuals que ens afecten. Ens fa descobrir racons meravellosos, estimar uns espais naturals tan propers com sovint invisibles en la nostra quotidianitat.

Hui completa una nova campanya de micromecenatge amb un gran èxit, en la plataforma Verkami. Gràcies a la participació del públic reimprimirà el seu darrer llibre, “Tolls i salts d’aigua valencians”. Amb les 160 pàgines il·lustrades dona multitud de referències documentades, i pretén difondre aquesta part del nostre patrimoni natural i cultural. Així com reivindicar la seua vigència i recuperació, per a l’ús ciutadà respectuós. Afortunadament, l’èxit de la present campanya li ha permés reeditar també “Paisatges i pobles abandonats” (poesia). A més de posar al vostre abast la resta dels seus llibres anteriors de temàtica semblant: “Pobles valencians abandonats. La memòria del silenci”, i “Pobles abandonats de la península Ibèrica”.

La tasca editorial d’Hernàndez es veu reforçada en el seu blog Pobles valencians abandonats. Hi aporta informació i arguments per al debat sobre com hauríem de cuidar i recuperar aquestos espais del nostre paisatge. Des del respecte a la natura i a la memòria. Per això el seu treball més recent, “Tolls i salts d’aigua valencians”, aposta per la senyalització, millora i catalogació d’aquestos espais culturals. Així com per la recuperació de la seua toponímia tradicional. Una via exemplar de recuperació per a la ciutadania i d’acostament al gaudi de la natura accessible en el nostre territori.

Agustí Hernández ens comenta: “Amb la fi de l’estat d’alarma el patrimoni natural i cultural valencià serà més visitat, conegut i estimat”. I amb l’actual campanya el periodista arriba a 10.000 exemplars impresos dels seus llibres autoeditats sobre tolls, cascades i pobles abandonats. Una fita principal en la difusió del nostre entorn natural, cultural i gràcies a treballs com els que fa Hernàndez, també afectiu. Així podem valorar-los amb justícia i implicar-nos en la defensa i recuperació perdurable d’aquestos espais.

Imatge de l’article sobre pobles abandonats en Tres Deu, a partir de l’estudi d’Agustí Hernàndez

Hernàndez afirma sentir-se “content per difondre el territori valencià. És una tasca entre la feina i el temps lliure, molt gratificant”. I també explica: “Els últims anys s’està incorporant molta gent a esta tasca tan entretinguda i enriquidora i cada vegada, a més, hi ha més gent que coneix el seu entorn per les xarxes. Amb la fi del confinament autonòmic, vindrà molta més gent de la que eixirà. A més, la gent cada vegada va a llocs més apartats o on és difícil arribar, pel que el coneixement global del territori augmenta, no sols de les zones més turístiques”.

Vos recomanem que aprofiteu les darreres hores del verkami per tal de fer-vos-en amb exemplars dels llibres. Ben segur que els aprofitareu i en celebrareu la lectura.