Spread the love

En el Dia internacional de la llengua materna volem saludar-vos des d’Espai Carraixet i celebrar les possibilitats que ens aporta viure en valencià. Perquè la cultura compartida promou la convivència i la llibertat creativa. I també millora el nostre entorn des del respecte i l’estima. Parlar valencià és ser de casa, ens fa formar part del poble que construïm cada dia. Quan diem “bon dia” ens incorporem a la societat familiar i diversa, independentment del nostre origen i del primer idioma que ens ensenyaren. Així totes les aportacions particulars donen matisos que ens enriqueixen i ens fan evolucionar junts.

La data del 21 de febrer fou instaurada per la UNESCO l’any 1999, i en la celebració del 2021 han triat com a tema “Fomentar el multilingüisme per a la inclusió en l’educació i la societat“. El seu missatge reconeix que les llengües i el multilingüisme poden fomentar la inclusió, i que els Objectius de Desenvolupament Sostenible se centren a no deixar ningú arrere. Hem triat les imatges que Escola Valenciana ha publicat com a commemoració. Esta entitat manté una campanya d’implicació en l’augment de l’ús social del valencià molt interessant: “Unim-nos”. A banda porten més de trenta anys organitzant les trobades d’escoles en valencià pels nostres pobles. I en Espai Carraixet publicàrem un article sobre la Trobada prevista per a març del 2020 en Rafelbunyol, que no pogué celebrar-se per la crisi sanitària del Covid-19.

Iniciatives i recursos

Ara enllacem un article molt instructiu sobre el concepte del dia: “Llengua materna, un terme equívoc per a una bona causa”, de Mireia Galindo i Carles de Rosselló.  També altres recursos constructius, com el web de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, de Linguapax, i de la campanya de l’Ajuntament de València. Esta encoratjava als valencianoparlants “a compartir aquesta visió única en el món amb els nous valencians i valencianes que provenen d’altres cultures i racons del planeta. Com mostra la història, mai és tard per a recuperar la llengua i regalar-la; tot comença amb un simple «bon dia!»”. Per això és important el paper de l’escola, que reforça l’estima per la llengua materna i ha de permetre ser competent en l’altra llengua oficial o en la pròpia del país. Així cohesionarem la nostra societat i garantirem la igualtat d’oportunitats. Celebrem la llibertat d’expressió creativa feta per a compartir-la.