Spread the love

El proper 20 de novembre és el Dia internacional dels Drets de la Infància i l’Adolescència. La data fou instaurada per l’Assemblea General de les Nacions Unides, com a commemoració de la signatura de la Convenció dels Drets dels Xiquets l’any 1989. Una referència important per a reflexionar i impulsar mesures inspiradores per a defensar, promoure i celebrar els drets dels infants a través de diàlegs i accions que construiran un futur millor per a les xiquetes i els xiquets. En l’Horta Nord alguns municipis ofereixen activitats especials centrades en este sector de la societat sovint menytingut. Sobretot Rafelbunyol, La Pobla de Farnals, Meliana, Museros, Burjassot i Godella. A partir de la seua programació en recordem les possibilitats d’avanç en el reconeixement i escolta de les necessitats dels més menuts de la nostra societat.

Rafelbunyol ha preparat la Setmana de la Infància com a projecció dels treballs institucionals i avanços en este àmbit. Com ara l’aprovació del Pla d’Infància, els treballs del Consell Local de la Infància i l’Adolescència (CLIA), el reconeixement com a Ciutat amiga de la infància, i la pròxima obertura de l’Espai Jove. A més del dia 19 en l’Auditori Municipal hi haurà un espectacle de dansa urbana, i recordem que faran la trobada comarcal que no es pogué celebrar pel confinament del 2020. Al seu torn La Pobla de Farnals organitza activitats escolars de conscienciació durant dos setmanes que han comptat amb les preferències expressades per xiquets i xiquetes: exposicions, formació, i esplai. Especialment concentrades el dissabte 20 en la plaça Tomás y Valiente. I Meliana dedicarà tallers, xarrades, debats i contacontes a fer dels seus carrers espais acollidors i educadors, amb “La ciutat educadora no deixa ningú enrere” (imatge del programa avall).

També Museros ha preparat el matí del dissabte activitats infantils en la plaça del Castell, complementades amb arreplegada de material escolar per a les escoles de La Palma afectades pel volcà. En Godella han programat el dia 20 de novembre a les 11.30h “Conte a la música” per Ana Alberola (cal inscripció prèvia). I en el CEIP El Barranquet de la mateixa localitat, xiquets, xiquetes, pares i mares s’aplegaran per a realitzar treballs de millora del pati de l’escola, que culminaran amb un concert de Canta Canalla. Mentrestant en Burjassot mantenen la campanya contra el maltractament i per l’educació en positiu. També entre el 20 i el 30 de novembre faran l’exposició dels equips participants en la Gira amb la Infància 2021. Recordem que la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ofereix una guia amb vint activitats que ajuden a treballar estos drets amb els seus protagonistes. I ací podeu consultar la guia de les Ciutats Amigues de la Infància de la UNICEF. D’altra banda està prevista la formació del Consell Valencià de la Infància abans d’acabar enguany. Tenim encara molt a treballar per a donar veu a la infància i la joventut activa.