El bloc de notes d'Espai Carraixet

Enguany baixem el Carraixet amb fidelitat i prevenció

Spread the love

Cartell de la XVIII Baixada del Carraixet

La Baixada del Carraixet del 2021 s’ha adaptat a les mesures de prevenció davant dels estralls provocats pel Covid-19. I per tal d’evitar aglomeracions, les associacions convocants proposen: “Enguany no podrem baixar units el primer diumenge de febrer. Però, sí que convidem a fer-ho, respectant totes les restriccions de la pandèmia, al llarg del mes de febrer. Tornem d’alguna manera als orígens: iniciatives personals en un itinerari que és comú i viscut“. Per tant, el lema d’enguany és “Les mesures de prevenció no tapen la fidelitat al Carraixet”. D’aquesta manera la XVIII Carta del Carraixet celebra les novetats guiades per l’interés en fer acréixer la sensibilitat per l’espai natural i vital que representa el barranc. Com ara: l’aparició de Amigues del Carraixet, el pla director de la Diputació de València, la revista Espai Carraixet i el projecte Emys que gestiona Acció Ecologista- AGRÓ.

Abocaments il·legals en el Carraixet

Alerten alhora dels perills de no aplicar una perspectiva integral respectuosa amb el territori. En referència als abocaments il·legals de residus, l’aparició de malfactors, o a la temptació de convertir-lo en una fita turística sense control. Així, reivindiquen sensibilitat amb la fragilitat d’un espai natural com el Carraixet. I accions eficaces per a protegir el seu paper vertebrador entre els nostres pobles. La Carta conclou així: “és interessant que les diverses administracions comencen a entendre que l’estat del Carraixet és també cosa seua: tenen mitjans. (…) Per això, demanem que qualsevol actuació positiva, que celebrem, ha d’implicar la gent en el disseny, les possibilitats d’ús i el manteniment“. En el número 11 Espai Carraixet dedicà l’editorial de la directora Núria Garcia i un reportatge a “La vergonya del Carraixet”.

Coordinació participativa

Les associacions que convoquen la tradicional Baixada del Carraixet són Macarella, de Bonrepòs i Mirambell, Bòbila, d’Alfara del Patriarca, i Roll de l’Ametler, de Massarrojos. Respecte a elles, en el número 10 d’Espai Carraixet dedicàrem un article als 20 anys d’activitat de Macarella: “Arromangades per a sembrar el present”. També xarrem amb Pau Marqués, del col·lectiu cultural Bòbila, que explica que el Carraixet necessita “intervencions molt acurades”. A més, la idea de fixar un calendari estable ha permés donar continuïtat a les iniciatives Per això les tres associacions comparteixen quatre convocatòries anuals.

Membres de Macarella col·laboren en el projecte Emys de seguiment de les tortugues en el Carraixet

Són la ja esmentada Baixada del Carraixet, el primer diumenge de febrer; la Marxa a peu pel barranc del Palmar, el primer diumenge de juny; l’Escaldà de la pansa en el Mas del Fondo de Massarrojos, que també trobà ressò en un article d’Espai Carraixet. I ací cal agrair la gran col·laboració de la família propietària del Mas, que des del 2015 s’hi ha sumat amb entusiasme. Llavors per a commemorar els cent anys sense escaldar al Mas, recuperaren entre tots una tradició, per a descobrir-la i reviscolar-la.

Conéixer detalls del paisatge i del patrimoni ajuda a despertar sensibilitats i consciències“, rebla Pau Marqués. Finalment, la quarta activitat que organitzen conjuntament és la Passejada i sopar a la fresca al Pont Sec. Aquesta convocatòria la realitzen el dijous més proper a la darrera lluna plena de la primavera, que sol caure entre les acaballes de maig i l’inici de juny.

Una xarxa cívica necessària

Les iniciatives que esmentem són vitals per al reforçament de la xarxa cívica de l’Horta Nord. Així com per a proposar i defensar un futur fructífer en la nostra relació amb el territori. Saber d’uns i altres, conéixer les iniciatives paral·leles, demostren que és possible un calendari d’accions concretes, de reivindicacions compartides, de col·laboració i tenacitats coordinades… Com diu Pau Marqués i a nosaltres ens encisa: “Res no ix perquè sí, som hereus de moltes tradicions”. Perquè estimem el Carraixet, cuidem-lo i cuidem-nos.

 

2 comentaris

 1. alfons martinez i vivo

  L’espardenya de alboraia, també baixarem pel carraixet Envieu data. Contacte alfons. Tel . 626146454

  • Comeig1

   Moltes gràcies per la informació, Alfons!
   Celebrem el moviment associatiu de la comarca que coneix i cuida el territori. Esperem servir-vos d’altaveu a noves convocatòries.
   Bon dia i salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *