Spread the love

Els moments culminants de les festes que acabem de viure, són el dia de Nadal i el dia dels Reis d’Orient (segons la tradició del naixement i l’epifania). I hui que tornem a escola val la pena fer-ne un comentari… Els “Reixos” porten regals i il·lusió, sobretot als més menuts de casa, i com ja sabem: de la festa, la vespra. Ací l’article d’Espai Carraixet “La cavalcada més antiga de la comarca”. Però enguany tornem a tindre una onada desbocada d’infeccions per Covid, amb incidències acumulades vorejant o superant la xifra de 1.000 (infectats per cent mil habitants). És cert que gràcies al procés avançat de vacunació, tant les hospitalitzacions, com els ingressos en la UCi i els morts a causa de la pandèmia s’han reduït moltíssim. Al remat tornàvem a estar enmig del problema i de la incertesa davant el futur. A això cal afegir que en aquesta ocasió no hi ha normes dràstiques de les autoritats sanitàries, ni de Generalitat ni del Govern d’Espanya… I per tant els ajuntaments han hagut de carregar la responsabilitat davant la situació. No els ha estat fàcil.  Perquè el veïnat, especialment l’infantil, troba una data principal en l’any. La fantasia, l’emoció i les il·lusions arriben en allau durant aquestes dates. I cada poble ha mirat de trobar l’equilibri entre seguretat i celebració.

Les complicacions venien sobrevingudes per a l’organització municipal de les visites dels Reis d’Orient. Perquè en moltes poblacions les infeccions estaven disparades i creixent durant les vacances de Nadal i Cap d’Any. En molts llocs amb una programació cultural especial i en alguns pobles també amb campanyes específiques de promoció del comerç local. Sense indicacions clares ni definitives per part d’administracions superiors, tots els ajuntaments han hagut d’afinar la imaginació per tal d’evitar aglomeracions descontrolades. Però alhora tampoc podien deixar el seu propi veïnat sense oferta, més encara quan enguany s’havien preparat especialment el rescabalament de les restriccions de l’any 20. En Alfara del Patriarca, poble amb la cavalcada més antiga de l’Horta Nord, la celebració s’adaptà durant la setmana anterior per tal de reduir els contactes fora dels nuclis familiars, tant davant dels heralds i patges com durant el recurregut pels carrers del poble. Pràcticament tots els pobles seguiren eixe esquema, evitar llançaments de caramels, evitar acumulacions en el carrer, cridar a la responsabilitat de la població, recordar l’ús obligatori de carassetes, etc. A més en molts casos les informacions sobre recorregut i funcionament de les cavalcades s’esperà a última hora, per si sorgien canvis o necessitats més restrictives.

Però al remat quasi tots els pobles feren més o menys cavalcades. Seria el cas de Rafelbunyol, Massalfassar, Museros, Montcada, Albalat dels Sorells, Foios, Burjassot… Pocs com Meliana o Godella suspengueren la cavalcada, encara que sí mantingueren altres activitats culturals i lúdiques familiars que podien controlar millor. En Almàssera no feren ben bé una cavalcada pública, però els Reis i els seus ajudants acudiren a les cases dels xiquets i xiquetes que prèviament s’havien inscrit en l’ajuntament a donar-los regals. En Vinalesa, Ferran Pardo, el regidor responsable, explicava un model extensible: “Sí fem cavalcada, però amb limitacions per evitar aglomeracions. Tenim l’experiència de l’any passat que fou més restrictiva i la gent compleix”. També feren repartiment de regals però amb limitacions davant concentracions. Al seu torn Rocafort evità el recorregut pel poble i establí torns de reserva a través del whatsapp municipal, de manera que xiquets i xiquetes visitaven elsReis en la seua posició estàtica, per tal d’evitar barreja i acumulacions de personal. Finalment, La Pobla de Farnals, mantingué un redorregut doble, ja que els Reis hi arribaren al port i passejaren pels carrers de la platja, per a tot seguit acudir als carrers del nucli històric de La Creu. “La normalitat hui en dia significa esforç. Esforçar-se per la normalitat resulta el més convenient. Sobretot els més menuts ho mereixen. En això ha consistit el treball de l’ajuntament durant estes festes”, deia l’alcalde Enric Palanca. I pot representar l’esforç de tots els municipis per superar les dificultats i gestionar les il·lusions. Ara de nou l’esperança se centra a controlar l’epidèmia i recuperar la salut i la vida social.