Spread the love

L’Ajuntament de Museros ha impulsat, des de l’àrea d’agricultura i medi ambient, un inventari dels nius d’oronella situats en el poble. La campanya també aprofita per a informar a la població sobre com evitar interferències negatives al cicle vital i migratori dels ocells tan familiars i beneficiosos. Alhora que distribueix material complementari d’ajuda.

Bàsicament la iniciativa integra tres accions. La primera que ja han realitzat i que pròximament faran pública en el web municipal, és l’inventari de nius en el poble. Inclou els nius d’oronetes, falciots i oronetes cuablanca (delichon urbicum). les altres dues accions estan en actiu a hores d’ara i complementen la informació amb la conscienciació del veïnat. L’ajuntament distribueix safates per a arreplegar els excrements dels pardals que es poden situar baix dels seus nius, que solen fer en les parets i balcons de les cases. També tenen a disposició del públic en els edificis municipals, fullets de sensibilització respecte de la importància d’estes aus en el nostre entorn.

És fàcil que en parlar d’estos pardals ens vinguen al cap els famosos versos de Béquer (ací vos n’enllacem una versió cantada per Nacha Guevara). Però allò de “volverán las oscuras golondrinas” és prou més que una mostra principal de lírica romàntica. És la constància del cicle de la vida. I cal fer-nos conscients del nostre paper per tal de facilitar la tornada de la primavera i la nostra integració entre els agents ecològics que afecten la nostra vida quotidiana.

Conéixer el nostre entorn i saber com podem actuar, produeix l’efecte necessari del respecte a la naturalesa. La ciutadania pot fer molt a favor del manteniment, la protecció i la millora de l’entorn. La curiositat, la sensibilitat i la col·laboració, ens ajudaran com a conjunt social a viure en consicions més sanes i equilibrades. Esta iniciativa de Museros n’és bona mostra i ho celebrem.