Spread the love

Enguany hem començat amb una sorpresa molt positiva. La frescor i la innovació aplicada a la dinamització cultural que ofereix Poliedres, la nova plataforma de comunicació cultural de Lluís Albert Granell. L’impulsor compta amb experiència musical, com a participant en l’últim temps dels Sva-ters i sobretot com a fundador de Voltor. Lluís és d’Aldaia però també ha treballat amb la joventut de Vinalesa i coneix bé l’Horta Nord. Actualment amb el projecte de Poliedres ens descobreix amb una sèrie d’entrevistes, molts artistes valencians actuals, i també persones de la cultura i la formació personal. Per això hem parlat amb ell per a saber-ne més… Lluís ens ha explicat molts detalls interessants sobre esta nova manera de comunicar i conéixer autors i autores de la música i de l’art actual. També sobre les condicions interactives dels mitjans tecnològics i la seua difusió en xarxes.

Com sorgeix Poliedres?

Donem la paraula a Lluís: “Encara que Poliedres no ha sorgit d’imprevist, tot el que ha esdevingut les darreres setmanes, m’ha sobrepassat un poc”. Perquè el projecte que ara fructifica s’ha cuinat a foc lent en la ment de Lluís. “M’agrada molt la ràdio i el vaig enfocar com si fora un programa de ràdio. Ací en Aldaia l’ajuntament del PP tancà la ràdio municipal cap al 2012. A mi m’encantava i des d’aleshores tenia l’espina clavada. Al 2015 entra el PSOE i diu que la tornarà a obrir, i sí agafen les freqüències, etc. Jo havia preparat un projecte de programa cultural que era Poliedres. Un espai per a parlar de cinema, de música, d’art i literatura, i a banda enfocar una entrevista”. Mentre la planificació de Lluís avançava, “el procés municipal es demorava i tenia la idea treballada, per això pensí obrir-me un perfil d’Instagram…”, diu Lluís.

Amb la decisió presa, calia donar forma a la intenció, i valorà quin instrument accessible li podia aprofitar millor. Lluís Albert explica com en centrà l’objectiu: “En realitat el nou paradigma de comunicació és un model encaminat cap al mitjà d’Instagram. O potser el youtube, o l’streaming de vídeo en viu de Twich… I pensí d’obrir-lo directament en Instagram. El que passa és que comences de zero absolut, zero seguidors i desconegut per tot l’entorn”. Això era al desembre de 2020, i hagué d’acarar-ne el repte de fer falca: “Per a guanyar una miqueta de seguidors, començar el projecte amb públic i si després volia impulsar-ne la ràdio, se m’ocorregué emprar els directes d’Instagram. Totes estes persones que volia dur a la ràdio i entrevistar-les dins del model Poliedres, per tal després de crear els podcast i penjar-los en alguna plataforma com Ivoox”.

Les converses espontànies

Poliedres ha entrevistat Helga Ambak, que il·lustrarà una de les portades d’Espai Carraixet del 2021

Lluís Albert Granell insisteix a matisar que no fa “entrevistes”: “No és el to, perquè no soc periodista. Per a mi el periodisme és una professió lloable que admire moltíssim. Jo em dedique a xarrar… Açò s’uneix a què en l’època actual de pandèmia les nostres relacions socials s’han limitat molt”. A partir d’eixe punt Lluís es mostra com és ben naturalment: “Soc un animal social i m’encanta parlar amb la gent, quedar amb amics i amigues, amb la família, organitzar coses… I estar sempre en casa i fer-ho tot telemàtic crea una necessitat, i just he creat eixe espai”. Durant el mes de gener el projecte comença amb artistes que Lluís tenia més propers, a un ritme espaiat, una o dos publicacions a la setmana. “Però ja es veia que la dinàmica estava agradant”, continua Lluís.

Lluís “el de Voltor” 😉

“Fa cosa d’un mes, quan passe el virus al final de gener, me’n faig una agenda i calcule una conversa al dia de dilluns a dissabte… Probablement és massa, un ritme difícil personalment, ho he de dosificar”. Un dels aspectes destacats és la gran diversitat de creadors i creadores que Poliedres ens posa a l’abast. Lluís ho explica: “La resposta de tots ha sigut magnífica. És veritat que com he format part del món de la faràndula, doncs tinc agenda”. Amb el rodatge del projecte, el format de Poliedres s’ha fet més fresc, “em sent més còmode amb la imatge. He preparat més l’apartat tècnic. Un trípode per a la càmera, afegir un poc de música, crear ambient i millorar la imatge de presentació del contingut. Ara estic en el procés d’expandir a altres xarxes, però no ho tinc clar, perquè potser perd la gràcia…”.

Possibilitats de creixement de Poliedres

Per això ara com ara ha obert un canal de youtube però el té parat, i està investigant les possibilitats de Twich. “Perquè plantejar-ho com un programa o com un monòleg, no m’hi veig”, comenta Lluís. I continua: “A mi m’agrada xarrar amb la gent, enfocar-ho des de l’altre, a partir de la persona que tinc davant. També he trobat alguns problemes en instagram, com que alguns artistes no hi estan familiaritzats amb la ferramenta, els costa, o en ocasions la connexió ha provocat dificultats en la qualitat de la retransmissió”.

A partir de la pràctica millora la definició de l’objectiu de Poliedres, un projecte individual, que segons Lluís, “naix de la passió per comunicar i per transmetre valors. No tinc cap interés de viure d’açò ni res. Sobretot en un temps com el que ens toca viure, ensenyar a tot el món el ventall grandíssim d’artistes, de gent que està engegant contínuament la màquina de la cultura, que sovint passen desapercebuts i que són persones meravelloses. En l’entrevista a Zoo hi havia molta gent, Panxo estigué espectacular, però parlem d’una estrela consolidada… Després tenim gent com Joan Fus o Rubén Aparisi, que sí són coneguts però no tenen una extensió tan gran. I realment donen un suc a tot que la gent nota, el feedback és genial”.

Constància i projecció

Lluís Albert avalua el trajecte recent molt positivament. Al gener aconseguí sobre 70 seguidors al perfil, sobretot entre amistats prèvies, però amb els directes n’ha arribat a 500. “La resposta és brutal, ara he de gestionar tot açò. No m’esperava que en un mes em plantara en esta xifra. No ho havia ni somiat quan comencí totalment de zero”. Per això Lluís sap que cal mantindre una millora constant: “Cal saber donar peu a altres programes, no ocupar constantment l’escena, i sobretot fer de plataforma de tots estos artistes que hi ha al País Valencià, també arreu de l’estat i que estan esperant una oportunitat, i que parlar amb ells és un plaer“. Poliedres és una troballa fantàstica a què hem de seguir el fil. Al març té previst entrevistar a Andreu Valor, Malifeta… I potser també trobe un moment per a xarrar amb persones d’Espai Carraixet. Ens encantaria, ausades que sí!