Spread the love

Ermita de Santa Bàrbara, matí del 4 de desembre de 2021 (foto de Juan Pérez Navarro)

El cap de setmana de Santa Bàrbara (4 de desembre) a Montcada se celebra tradicionalment la fira del Porrat de Santa Bàrbara. Aquesta Santa llegendària del s. III està ben estesa en l’Horta Nord. Sobre aquesta tradició Espai Carraixet publicà l’article “La devoció a Santa Bàrbara al poble de Moncada”, que explica com s’arrela popularment des del segle XVII, origen de la seua ermita. Allí se suposa que conserven la relíquia d’un tros de la falange d’un dit de Santa Bàrbara. També en trobem ramificacions en pobles propers que estaven sota la influència directa de la vila de Montcada, com ara Alfara del Patriarca; al raval Gafaüt de Vinalesa, on té dedicada ermita; i a Rocafort, on també és copatrona. En el web municipal també podem llegir sobre la festa en Montcada durant el segle XIX. Enguany s’han tornat a animar els actes de celebració després de les complicacions dels darrers anys a causa de la pandèmia.

Cap al final de la Duta la nit del 4 de desembre (imatge del facebook de l’Agrupació Musical de Rocafort)

En Montcada com és tradicional, dissabte realitzaren la processó cap a l’ermita portant la imatge de la Santa, patrona d’artillers, miners i coeters (més nombrosos en l’Horta Nord), i protectora davant llamps i trons. La clavaria de Santa Bàrbara, la penya taurina Les Boueres, l’Ajuntament i la parròquia, han organitzat actes festius que acompanyen la Fira del Porrat, un dels primers mercats ambulants nadalencs. El mercadet ofereix productes diversos amb xocolate, martells de caramel, fruita seca, torrons, a més de roba i joguets. La vespra, el divendres dia 3, en la parròquia de Sant Jaume Apòstol feren la vigília estil Taizé, el sopar de pa i porta de germanor en la casa Badia, i la pujada a l’ermita per a la foguera tradicional en honor de la patrona. El dissabte del Porrat acabà a les 23h amb un concert del grup L’Askampà. I diumenge 5 tingueren vesprada amb quatre vaques i dos bous embolats.

Finalet en Rocafort

Com explica en el seu facebook el cronista de Rocafort, Juan Pérez Navarro: “Hui celebra l’Església la festivitat de Santa Bàrbera, antigament era tradició que tots els pobles limítrofs i que van pertànyer eclesiàsticament a Moncada, pelegrinaren a peu a l’ermita dedicada a la Santa, per a visitar-la. Inclús en les escoles el dia 4 de desembre, la vesprada era festiva per a tal menester. En l’esplanada i la pujada al santuari hi havia un mercat de torrons, fruites seques i caramel·litzades i productes nadalencs, típics els martells de caramel. L’edifici, preciosa construcció típica del segle XVIII, va ser inaugurat en 1701. Amb l’ermita es pretenia recordar un fet miraculós atribuït a Santa Bárbera que segons compta la història “va dissipar una polsegosa tempestat que amenaçava d’arrasar el terme de Moncada i pobles adjacents””. Al seu torn, en Gafaüt celebren la festa el 13 d’octubre. I en Rocafort a banda d’una missa dedicada realitzaren una rèplica reduïda de la Duta (habitualment realitzada durant les festes d’agost per la Confraria de Santa Bàrbara de Rocafort), passeig de la imatge de la Santa acompanyada de música de banda i encesa de coets, amb “finalet” de focs articials. Finalment, un altre enllaç sobre Santa Bàrbara en Rocafort.