Spread the love

El passat dimarts 20 d’abril la llibreria Fan Set va acollir la presentació del llibre Les falles i el bar Torino. Un estudi de l’evolució dels gustos i les aficions de la cultura popular a través de les connexions entre el món de les falles i el València CF. Un viatge d’anècdotes i curiositats per les transformacions socials del darrer segle. I com s’escoltà en la presentació: “L’origen de tot és la curiositat per la pròpia ciutat. Parlem des d’una experiència a peu pla“.

Breu en la pàgina 16 del núm. 12 d’Espai Carraixet

En unes setmanes disposareu també de la versió en castellà del llibre, i ara comença a despertar l’atenció del públic i les complicitats. Per exemple, la penya valencianista de Montcada Sang Che està organitzant-ne una presentació amb els autors. Com el comentari aparegut en Valencia Plaza “Fútbol, fallas y viceversa”. O la columna en ABC de Guillem Bertomeu “Bronco i faller”. O “San José no nos espera con la pólvora mojada”, de Pedro Nebot, autor i promotor del llibre. En el núm 12 d’Espai Carraixet també en donàrem notícia breu, perquè el tema i l’acostament a la cultura popular ens pareix interessant. I també, no ens farem els innocents, perquè el nostre subdirector és un dels autors del llibre :-p

Ara vos deixem amb un extracte de la contraportada de Les falles i el bar Torino, per si així vos pica més la curiositat: “Les falles i el València CF s’han convertit en dos dels eixos vertebradors més importants de les nostres terres, i han anat de la mà en alguns cicles econòmics. Moltes vegades a conseqüència de la vinculació directa entre dirigents de l’equip i d’alguna de les comissions més boiants de la ciutat. També han patit greument les crisis viscudes i s’han vist obligades a reinventar-se i adaptar-se a les circumstàncies. Són dos realitats que s’han perfilat com a formes d’entendre una veritat social tan paradoxal com la valenciana, amb la manifestació pública de les connexions amb un valencianisme temperamental.

El segle XX ha estat marcat per enormes transformacions socials, des de l’economia a la política, de la població a les expectatives i horitzons. (…) Els gustos populars en ocasions reprodueixen les convencions que interessen a les elits socials, mentre que en altres moments mostren una tradició irreductible d’impulsos anàrquics. La sàtira, la crítica i els somriures sorneguers sovint són el refugi de tendències populars que mantenen el seu vigor fora dels rituals oficials. Tant les falles com el València CF juguen i han jugat un paper emblemàtic, més o menys encertat, d’un poble que arrela en el territori valencià i estableix ponts entre la diversitat de pensaments i impulsos de la societat que compartim”. Bona lectura!