El bloc de notes d'Espai Carraixet

Presenten la investigació sobre les campanes de l’Horta Nord

Spread the love

Juan Bautista Tormos amb la campana Maria, la grossa d’Albalat dels Sorells

El professor i investigador d’Albalat dels Sorells, Juan Bautista Tormos Capilla, ha escrit el resultat d’anys d’arreplegar dades sobre els campanars de l’Horta Nord, els usos i els sons de les campanes i el seu significat social i tradicional. El llibre l’edita la Institució Alfons el Magnànim i porta el títol “Colps de batall a l’Horta Nord. Història, tradició i noves tecnologies”. Ara com ara el podeu trobar en la Plaça del Llibre de València, i la tasca de descobriment i documentació de la nostra història més propera realitzada per Tormos és intensa, d’ample abast i constant. Així ho demostra l’article d’Espai Carraixet “El Crist d’Albalat és de Francisco Teruel”. I també ha investigat les formes musicals que acompanyen les nostres processons populars, i a partir d’això els aspectes artístics, pictòrics i monumentals que acompanyen tradicions religioses arrelades.

L’autor J.B. Tormos amb el llibre “Colps de batall a l’Horta Nord”

Aquest treball ens acosta diferents sistemes de tracció de les nostres campanes: manual, electromecànic i sobretot els que depenen de les noves tecnologies digitals. L’obra fa una doble aportació: “ser la primera aproximació a les campanes de la comarca de l’Horta Nord de València i també la primera que s’ha endinsat en l’estudi dels seus mecanismes i accessoris”. Tormos parteix de l’estudi del seu poble, Albalat dels Sorells, per tal d’eixamplar la investigació amb testimonis de campaners i amb molts altres exemples de la nostra comarca. “El present assaig il·lustrat és un testimoniatge privilegiat que es fa ressò de les nostres emocions, sentiments i identitat com a poble també en les primeres dècades del segle XXI”.

El llibre “Colps de batall a l’Horta Nord” exposat al públic

Juan Bautista Tormos Capilla explica que moltes persones “pensen que solament es toca per cridar, per avisar. No obstant això, la immensa majoria dels tocs tradicionals servien, sobretot, per a acompanyar, per a informar, per a enviar missatges i per a indicar la pertinença a una mateixa comunitat“. A més el projecte de investigació l’ha dut també a les aules i l’alumnat del títol de Tècnic en Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques, com a projecte acadèmic.

Des de la perspectiva d’un mitjà cultural i comarcal com Espai Carraixet, hem de destacar que el llibre és la primera investigació exhaustiva sobre un aspecte tradicional de la nostra convivència social: el toc de les campanes tradicionals de tall valencià. De sobte molts aspectes que ens semblen quasi invisibles per habituals, i també per falta d’informació contrastada, agafen significat i profunditat. La nostra curiositat trobarà la recompensa de les sorpreses i els descobriments peculiars sobre la vida en els pobles de l’Horta Nord, ben fonamentats. El llibre, finalment, és un exemple contundent que la investigació sobre cultura popular sorgeix amb molta força en àmbits externs als acadèmics i universitaris.

Vídeo 1 del projecte de les campanes de l’Horta Nord:

Vídeo 2 del projecte de les campanes de l’Horta Nord:

 

 

3 comentaris

 1. Juan Bautista Tormos Capilla

  Una notícia que recull en síntesi l’essència del treball de camp i d’investigació, a banda de les seues interessants i innovadores ramificacions. Gràcies a Espai Carraixet per fer-se ressò de les meues publicacions una vegada més.

 2. Juan Bautista Tormos Capilla

  Gràcies a Espai Carraixet per fer-se ressò de la meua darrera publicació i les seues ramificacions respectives.

  • Comeig1

   Bon dia i gràcies a tu! És una gran alegria observar la faena de recuperació històrica i d’investigació rigorosa integrada en el nostre entorn directe. I per suposat els resultats que ens aporta a tots. Moltes gràcies, Juan Bautista, per la teua dedicació i la teua tasca de revitalitzar i actualitzar les tradicions de la comarca. Salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *