Spread the love

Volem explicar-vos detalls d’un negoci destacat de la comarca, l’Orxateria Subies.  Principalment pel benestar social que reparteixen, pel sabor, la frescor, i la qualitat de l’elaboració característica que realitzen des del producte natural. Perquè també són importants les iniciatives locals que contribueixen a reforár la necessària consciència ambiental, i de la qualitat dels productes de proximitat. En la revista Espai Carraixet (“L’horta batega a les nostres mans”) sovint hem tractat la importància dels productes de km. 0, i les iniciatives impulsades des d’Almàssera.

Durant la seua llarga trajectòria han defensat l’orxata natural com un referent de la gastronomia i la dieta mediterrània, sana i refrescant, sense cap mena d’additius ni conservants. Així, tota l’orxata que es produeix és natural, sense pasteuritzar i amb Denominació d’Origen Xufa de València. És l’ingredient bàsic que l’empresa cultiva en 16 pobles de l’Horta Nord d’abril a octubre. Una vegada recol·lectada, assecada i seleccionada, es tritura juntament amb aigua, una mica de canella i escorça de llima. Després es premsa i es filtra en fred per a obtindre l’autèntica orxata 100% natural que ofereix Subies.

Tradició i innovació

La trajectòria de l’orxata Subies està marcada per diversos noms al llarg de la seua història. Juan Ruiz Subies va ser el fundador de la marca en 1959. Anys més tard va prendre el relleu la seua neboda Amparo Ribes, juntament amb el seu marit Paco Martí, que va ser el primer gran mestre orxater de Subies. El matrimoni, amb l’ajuda de les germanes Concha i Pepa Ribes, va transformar aquesta humil orxateria de la Carretera de Barcelona a Almàssera en un gran establiment, no per la grandària, sinó perquè van augmentar la varietat dels seus productes, amb coques, amparitos, gelats i granissats.

L’empresa també prepara l’orxata en envasos per a portar, que conserven el producte perfecte fins al seu consum. A més, amb el ‘bag in box’ i la seua aixeta dispensadora, podem degustar l’orxata natural en esdeveniments i servei d’àpats. I disposen d’orxata sense sucre, apta per a les persones diabètiques. A partir de la xufa també s’obtenen farines amb les quals es poden elaborar una gran varietat de productes, com rosquilletes, coca de llanda o bescuit de xufla sense gluten. Subies també destaca pels seus famosos Amparitos, fartons casolans de pasta fullada, setinats i tendres, ideals per a prendre amb l’orxata o sense ella. Pel que fa als gelats artesans, amb més de 25 sabors, ressalta el de crema de xufa, triat enguany pels seus seguidors com el millor gelat de Subies 2020; el de llet merengada, elaborada amb la recepta original de 1959; o el d’avellana del Piemont.

Ara eixamplen la seua oferta a València

En l’actualitat, Subies s’ha fet un lloc entre les orxateries amb més renom de València i des de 2016, a més del tradicional establiment d’Almàssera, en l’antiga Carretera de Barcelona, compta amb un altre local a Massamagrell, al costat de la parada de metro. Recentment també han obert un local en el centre de València, en la plaça Sant Llorenç junt a les Corts valencianes. I nosaltres vos recomanem que descobriu la seua saborosa que és un plaer per al gust. Perquè amb treball, passió i esforç, aquesta família ha aconseguit amb la seua orxata endolcir a milers de valencians durant més de 60 anys.